afb: Niet Langer van Land, still uit demo dvd

 

 

< terug naar submenu

> www.moniquecopper.nl

NIET LANGER VAN LAND

 

 

Niet Langer van Land is in 2007 ontstaan vanuit een samenwerkingsverband met de pianiste en performer Monique Copper voor een pianorecital met poëzie in een theatrale (video)setting. Tegelijkertijd zijn de pianiste en ik tijdens de periode van samenwerking ook ieder onze eigen gang gegaan. Monique Copper stond een niet al te opdringerige, de muziek en poëzie ondersteunende video-achtergrond voor ogen. Ik wilde de mogelijkheden voor een audiovisueel werk onderzoeken dat uit een aantal van de door de pianiste bijeengebrachte stukken zou bestaan, met fragmenten uit eerder gemaakt videowerk als beeldmateriaal, omdat het ritme daarvan op een intrigerende manier bij het karakter, de manier van spelen en de voordracht van de muziekstukken en de poëzie paste.

Monique Copper is met haar project, getiteld Water, sinds 2007 al vele malen in binnen- en buitenland opgetreden. Mijn stuk bestond toen alleen nog maar als voorlopige versie, omdat de muziek - soms met poëzie - tijdens een repetitie in het allereerste begin van het project, december 2006, was vastgelegd en dus niet representatief voor de uiteindelijke muzikale uitvoering.

Ik heb vanaf het begin een sterke voorkeur voor de niet vlekkeloze repetitieopname als muziek voor het te maken videowerk gehad. Monique Copper begrijpelijkerwijze minder, omdat zij zich als pianiste op een zo perfect mogelijke muzikale uitvoering en opnamekwaliteit richt. Het wachten was dus op een qua muziek en poëzievoordracht zo volmaakt mogelijke registratie. Daarna zou bekeken worden waar of het beeld en de muziek van deze voorlopige versie van Niet Langer van Land aangepast zouden moeten worden.

Al vanaf het begin stond het voor mij min of meer vast dat mijn voorkeur naar de voor de voorlopige versie gebruikte repetitieopnamen zou blijven uitgaan. Mijn ervaring is dat ingoede, meesterlijk vertolkte instrumentale muziek niet altijd goed past bij het time based ritme van mijn videowerk. Dat is bij deze repetitieopname, misschien wel vanwege het zoekende, pretentieloze en introverte karakter ervan, dus niet het geval. Monique Coppers soms voorzichtige, dan weer uitbundige pianospel en ingehouden poëzievoordracht sluiten frappant aan bij het ritme van wat in twee recensies over mijn werk is genoemd: de ‘visuele poëzie’ en ‘visuele minimal music’ van de beelden. Vandaar de ondertitel: beelden bij stukken uit een repetitieopname uit 2006 voor een verhalend pianorecital van Monique Copper.

Monique Coppers Water-recital bestaat uit een twintigtal stukken, muziek en poëzie, met soms gedichten tussendoor, soms muziek en verzen samen. Ik heb met toestemming van de pianiste uit de repetitieopname van december 2006 zes muziekstukken geselecteerd, waarvan een met muziek en poëzie samen. Het laatste stuk, It’s pleasant to sit on the beach, eveneens muziek en poëzie, is een bewerking van Coppers uitvoering van een stuk van Herbert Bielawa en Ogden Nash, met als uitgangspunt de voordracht van een repeterend motief in de tekst en de muziek van deze compositie. Vandaar de ondertitel ‘naar M.Copper / H.Bielawa / O.Nash  Sitting on the Beach’ van deze vrijmoedige bewerking.

De titel is ontleend aan Ik draai een kleine revolutie af van Lucebert - dat Gertjan Eldering voor zijn stuk voor Monique Copper heeft gebruikt - met daarin de regels: ik ben niet langer van land / ik ben weer water.

 

NIET LANGER VAN LAND (2007/2011)

Beelden bij stukken uit een repetitieopname uit 2006 voor een verhalend pianorecital van Monique Copper

1. Reflets dans l’eau
Claude Debussy  Reflets dans l’eau  (5:17)

2. en 3. Somnia Tristia
Frédéric Chopin  Preludes op.28 nr 15 en 18  (6:14)

4. Ik ben weer water
Gertjan Eldering / Lucebert  Ik ben weer water / Ik draai een kleine revolutie af  (5:58)

5. Barkarolle
Béla Bartók  Barkarolle  (2:27)

6. Tears
György Kurtág  Tears uit Jatekok VII  (2:05)

7. It's pleasant to sit on the beach
naar: M.Copper / H.Bielawa / O.Nash  Sitting on the Beach  (2:01)

totale duur 25:10

concept muziek en poëzie, voordracht piano en stem: Monique Copper
samenstelling, concept beeld, videomontage en postproduktie: Nol de Koning
opname van de muziek gemaakt op Keizersgracht 626, Amsterdam, 11-13 december 2006, op een vleugel Steinway & Sons, D 565430

Werk en dvd zijn bedoeld voor vertoning op huiskamerformaat vanwege het doelbewuste gebruik van geluidsmateriaal (en soms ook beeld), dat met provisorische middelen tot stand is gekomen. (Zie hierboven.) Bij vertoningen op groot formaat dient de toeschouwer over dit opnametechnische uitgangspunt op enigerlei wijze geïnformeerd te worden.

 

zie voor Monique Copper en haar Waterprogramma: www.moniquecopper.nl

< terug naar submenu < terug naar hoofdmenu